Της Αναστασίας Σπύρτου

Μπορεί το καλοκαίρι στη χώρα μας να διαρκεί λίγο περισσότερο από το συνηθισμένο, ωστόσο όσο πλησιάζουμε στον Οκτώβρη και η θερμοκρασία σταδιακά πέφτει, τόσο το στρώσιμο των χαλιών γίνεται επιτακτική ανάγκη.

Παραδοσιακά, στην Ελλάδα οι νοικοκυρές έχουν συνδυάσει αυτή τη διαδικασία με τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου στις 26/10. Για να φτάσουμε, όμως, στο τελικό στάδιο του στρωσίματος, πρέπει να προηγηθεί μια άλλου είδους ιεροτελεστία, αυτή του σωστού καθαρισμού! Επειδή τους καλοκαιρινούς μήνες αφήνουμε, συνήθως, ανοιχτά πόρτες, παράθυρα και μπαλκονόπορτες, η σκόνη εγκαθίσταται σε σημεία, όπως γωνίες, κουρτίνες ταβάνια, φωτιστικά, βιβλία κι επιφάνειες κάτω από τα έπιπλα. Για το λόγο αυτό, μια εκτεταμένη γενική καθαριότητα του χώρου θα βοηθήσει, ώστε το χαλί σας να παραμείνει καθαρό για όσο το δυνατό περισσότερο.

Καθαρισμός δαπέδου

Το σφουγγάρισμα του δαπέδου αποτελεί απαραίτητο βήμα, πριν το στρώσιμο του χαλιού. Θα πρέπει να έχουμε κατά νου, όμως, ότι θα έχει στεγνώσει εντελώς, πριν το στρώσιμο, ώστε να αποφύγουμε τη συσσώρευση υγρασίας κάτω από αυτό. Άλλωστε, το χαλί γλιστράει ευκολότερα για να τοποθετηθεί κάτω από βαριά έπιπλα, όταν το δάπεδο είναι καθαρό και στεγνό. Επιπλέον, θα πρέπει να σιγουρευτούμε ότι κάνουμε χρήση του σωστού απορρυπαντικού ανάλογα με την εκάστοτε επιφάνεια, που θα τοποθετηθεί.

Πλύσιμο κουρτινών

Μπορεί να μην το φανταζόμαστε, αλλά οι κουρτίνες ανήκουν στην κατηγορία των αντικειμένων του νοικοκυριού, που προσελκύουν ιδιαίτερα τη σκόνη. Γι΄ αυτό και κρίνεται απαραίτητο το πλύσιμό τους, δύο φορές το χρόνο. Αν τις έχουμε πλύνει πρόσφατα, τότε ένα καλό τίναγμα κι ένα πέρασμα με ηλεκτρική σκούπα ή ατμοκαθαριστή είναι αρκετό.

Καθαριότητα παραθύρων

Άλλο ένα σημείο του σπιτιού, που χρίζει προσοχής, πριν το στρώσιμο των χαλιών, είναι τα παράθυρα. Όσον αφορά το πλύσιμό τους, δε θα πρέπει να περιοριστούμε μόνο στον καθαρισμό των υαλοπινάκων, αλλά να ξεσκονίσουμε σε βάθος: παντζούρια, κουφώματα, διαδρόμους, χειρολαβές και σίτες. Ηλεκτρική σκούπα, σκουπάκι χειρός ή ακόμη και πιεστικό μηχάνημα, αν υπάρχει, θα αποτελέσουν πολύτιμο σύμμαχό μας! Με τη βοήθεια ενός ατμοκαθαριστή, δε, θα επιτύχουμε πολύ πιο εύκολο καθάρισμα σε συνδυασμό και με την εξοικονόμηση νερού, που πάντα είναι ευπρόσδεκτη…!

Ξεσκόνισμα επιφανειών

Έχοντας ως στόχο να διατηρηθεί το χαλί μας καθαρό για όσο περισσότερο διάστημα γίνεται, τότε αναπόφευκτα μπαίνουν στο «κάδρο» των σημείων προς ξεσκόνισμα κι όλες οι γυάλινες επιφάνειες, τα ράφια, το εσωτερικό-εξωτερικό των ντουλαπιών, τα καλοριφέρ και τα φωτιστικά. Επιπλέον, δεν παραλείπουμε να τραβήξουμε όλα τα βαριά έπιπλα και τις ηλεκτρικές συσκευές για να ξεσκονίσουμε πίσω από αυτές, ενώ δεν ξεχνάμε και τη συσσωρευμένη σκόνη, που συγκεντρώνεται στα φίλτρα του κλιματιστικού ή του ιονιστή. Επιπροσθέτως, αφαιρούμε κι όλα τα καλύμματα των καναπέδων για να τους καθαρίσουμε με τη χρήση ηλεκτρικής σκούπας ή ατμοκαθαριστή, ώστε να εξασφαλίσουμε ένα ακόμη πιο άρτιο αποτέλεσμα. Η ίδια διαδικασία θα πρέπει αν ακολουθηθεί και στην περίπτωση του στρώματος του κρεβατιού.

Ακολουθώντας, λοιπόν, όλα τα παραπάνω βήματα, μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι ο χειμώνας θα μας βρει με ένα σπίτι, που και θα λάμπει από καθαριότητα, και θα είναι έτοιμο να «φορέσει» με ασφάλεια τη χειμερινή του ενδυμασία!