της Αναστασίας Σπύρτου

 

Πλοία, τραίνα, αεροπλάνα και ξενοδοχεία αποτελούν από τα πιο hot σημεία συγκέντρωσης ατόμων, κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου. Ο αυξημένος αριθμός ανθρώπων, που διέρχονται από τα παραπάνω, τα κατατάσσουν στην κορυφή της λίστας με τα πιο βρώμικα σημεία!

Ας δούμε, αναλυτικά τις επιφάνειες που πρέπει να επιδεικνύουμε ιδιαίτερη προσοχή, όταν ερχόμαστε σε επαφή μαζί τους. Κατόπιν έρευνας, λοιπόν, που πραγματοποιήθηκε από ομάδα επιστημόνων στις ΗΠΑ (Lysol Pro Solutions) και με τη μέθοδο της χημικής ανάλυσης, χρησιμοποιώντας το μόριο της τριφωσφορικής αδενοσίνης (adenosine triphosphate, ATP), μετρήθηκαν τα επίπεδα μόλυνσης των επιφανειών σε 10 αεροπλάνα, ένα αεροδρόμιο και 15 ξενοδοχεία. Έτσι, προέκυψαν τα τρία κορυφαία σημεία με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση βρωμιάς. Πιο συγκριμένα, οι πιο μολυσμένες επιφάνειες είναι:

  • Δωμάτια ξενοδοχείων:

 

  • Κοινόχρηστοι χώροι ξενοδοχείων:
    1. Μπουτόν ασανσέρ

 

  1. Πόρτες wc, ρεσεψιόν, κιγκλιδώματα ανελκυστήρα

 

  • Χώρος αναχωρήσεων αεροδρομίου:
  1. Πληκτρολόγιο στα κιόσκια ελέγχου εισιτηρίων
  2. Πάγκοι ελέγχου εισιτηρίων
  3. Πάγκοι γραφείου αποσκευών

 

  • Χώρος καθισμάτων αεροπλάνου:
  1. Πόρπες ζωνών, λαβές σκιάστρων παραθύρων
  2. Μάνταλο δίσκου τραπεζιού
  3. Διακόπτες εναέριου εξαερισμού

 

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω αποτελέσματα, είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς πόσο ουσιαστικής σημασίας είναι για τις επιχειρήσεις των εμπλεκόμενων κλάδων να κατανοήσουν τον τρόπο με τον οποίο τα μικρόβια εξαπλώνονται σε ξενοδοχεία και αεροπλάνα. Αλλά ακόμη πιο σημαντικό είναι να γίνουν τα απαραίτητα βήματα για την καλλιέργεια του αισθήματος ασφάλειας των ανθρώπων, που χρησιμοποιούν τις εν λόγω προσφερόμενες υπηρεσίες, μετά την περίοδο της καραντίνας και την επάνοδό μας στα ταξίδια αυτό το καλοκαίρι.

Αυτό θα επιτευχθεί με την υιοθέτηση πρωτόκολλων υγιεινής τα οποία εφαρμόζονται στο σωστό σημείο ενδιαφέροντος τη σωστή ώρα κι εξοπλίζουν τους πελάτες αλλά και το προσωπικό με την κατάλληλη εκπαίδευση και τα προϊόντα, ώστε να προστατευθούν τόσο οι ίδιοι όσο και οι υπόλοιποι ταξιδιώτες γύρω τους.