Ο Δεκάλογος της Καθαριότητας

από την Αναστασία Σπύρτου

Ξεχάστε τις ατέλειωτες ώρες κουραστικής εργασίας, που κάνουν την καθαριότητα να μοιάζει με καταναγκαστικό έργο. Με γνώμονα ότι τα πάντα θέλουν τρόπο κι όχι κόπο, κι έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού σας ότι το «τέλειο» δεν υπάρχει, μπορείτε να πετύχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, ακολουθώντας τους παρακάτω δέκα κανόνες στην οργάνωση και την καθαριότητα του σπιτιού σας.

  • Καθαρίστε το αμέσως

Το μυστικό στην εξάλειψη των δύσκολων λεκέδων είναι η άμεση επέμβαση! Αν τους αφήσετε να καθίσουν, θα ξεραθούν και μοιραία θα χρειασθείτε περισσότερο χρόνο και κόπο για να τους αντιμετωπίσετε. Έτσι, λεκέδες από φαγητά στον πάγκο της κουζίνας ή στο πάτωμα, στίγματα στα ρούχα σας ή στο τραπεζομάντηλο, πρέπει να καθαρίζονται επί τόπου, ώστε να μην γίνουν μόνιμοι.

  • Εφαρμόστε κάθετη καθαριότητα

Βασικός κανόνας, όταν μπαίνετε στη διαδικασία της γενικής καθαριότητας, είναι να ακολουθήσετε μια κάθετη διαδρομή. Να ξεκινήστε, εν ολίγοις, από πάνω προς τα κάτω. Η κοινή λογική υπαγορεύει ότι οποιαδήποτε βρωμιά βρίσκεται στα πάνω στρώματα, θα πέσει προς τα κάτω. Συνεπώς, ξαράχνιασμα οροφής, καθαρισμός φωτιστικών, ραφιών τοίχου και κάδρων αποτελούν προτεραιότητα. Στη συνέχεια, μπορείτε να περάσετε σε χαμηλότερα ράφια επίπλων, συνθέσεις, βιβλιοθήκες και να ολοκληρώσετε με το πάτωμα. Έτσι θα αποφύγετε να λερώσετε κάτι, που έχετε, ήδη, καθαρίσει.

  • Βάλτε προτεραιότητες

Με την πολυτέλεια του χρόνου να αποτελεί άπιαστο όνειρο, είναι αρκετά δύσκολο για τη γυναίκα του σήμερα να μπορέσει να διατηρήσει το σπίτι της όσο λαμπερό θα ήθελε. Έχοντας ως μότο το «όσα βλέπει η πεθερά», το σημαντικό είναι να διατηρούνται καθαροί οι κύριοι χώροι του σπιτιού, αυτοί που θα δει ένας ξαφνικός επισκέπτης. Δεύτερα και τρίτα δωμάτια μπορούν να περιμένουν!

  • Χρησιμοποιείστε μόνο όσα καθαριστικά χρειάζεστε

Μην γεμίζετε τα ντουλάπια σας με καθαριστικά προϊόντα, που μπορεί να μην χρησιμοποιήσετε και ποτέ. Ποντάρετε στα πολυκαθαριστικά, που δύνανται να εφαρμοστούν σε περισσότερες επιφάνειες, εντάσσοντας, παράλληλα, στη «φαρέτρα» σας και φυσικές λύσεις, όπως λεμόνι, σόδα μαγειρικής, λευκό ξύδι για έναν πιο φιλικό προς το περιβάλλον καθαρισμό.

  • Διαβάζετε πάντα τις οδηγίες χρήσης

Έχοντας ως κύριο γνώμονα την ασφάλεια, κατά τη χρήση ενός καθαριστικού προϊόντος, η ανάγνωση της ετικέτας αποτελεί το πρώτο βήμα. Μερικοί πολύ βασικοί κανόνες είναι: να μην αφήνετε το προϊόν να δράσει περισσότερο από το χρόνο, που αναγράφεται στις οδηγίες, να μην το ρίχνετε απευθείας στην επιφάνεια, αλλά σε πανί ή σφουγγάρι, να το ξεπλένετε, μέχρι να εξαφανιστούν και τα τελευταία υπολείμματα, και να μην το αναμειγνύετε με άλλα καθαριστικά προς αποφυγή αναθυμιάσεων.

  • Κάντε συχνό ξεσκαρτάρισμα

Είναι δεδομένο ότι όσο λιγότερα αντικείμενα βρίσκονται σε ένα χώρο, τόσο λιγότερη σκόνη αυτός θα μαζεύει, μιας και είναι αυτά που την έλκουν σαν μαγνήτη. Συνεπώς, το συχνό ξεκαθάρισμα του σπιτιού σας από ό,τι παλιό κι άχρηστο υπάρχει, θα σας εξοικονομήσει συνάμα και χρόνο στην καθαριότητά του.

  • Βρείτε την κατάλληλη θέση για όλα

Η μισή καθαριότητα είναι η σωστή οργάνωση, γι’ αυτό και το να βρείτε για όλα τα αντικείμενα τη σωστή ή την πιο λειτουργική για εσάς θέση, αποτελεί κίνηση ματ! Αξιοποιείστε όποιο ράφι, συρτάρι ή κρυφό χώρο διαθέτει το σπίτι σας, προκειμένου να αποθηκεύετε εκεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο όγκο αντικειμένων μπορείτε, ώστε να κερδίσετε χρόνο στην καθαριότητα, αφού θα υπάρχουν λιγότερα σκορπισμένα τριγύρω.

  • Μπλόκαρε τη βρωμιά στην εξώπορτα!

Τοποθετήστε ένα πατάκι εισόδου, κατά προτίμηση αδιάβροχο, ώστε όλοι να σκουπίζουν καλά τα παπούτσια τους, πριν εισέλθουν στο εσωτερικό του σπιτιού σας. Το ιδανικό, βέβαια, είναι να τα βγάζουν εντελώς, αλλά και η λύση του χαλιού βοηθάει αρκετά. Έτσι, θα έχετε να καθαρίσετε μόνο αυτό.

  • Μην είστε αναβλητικοί

Είναι γεγονός ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής με τους γρήγορους ρυθμούς, που έχει επιβάλει στην καθημερινότητά μας, έχει ως συνέπεια την έλλειψη χρόνου, την κούραση και την αίσθηση βαρεμάρας, που με τη σειρά τους οδηγούν σε αναβολή της καθαριότητας του χώρου μας. Εκεί ακριβώς είναι που πρέπει να κάνετε την υπέρβαση! Μαζέψτε ό,τι κουράγιο σας έχει απομείνει και κάντε έστω λίγες δουλειές την ημέρα, ώστε να μην έρθετε αντιμέτωποι με συσσωρευμένη βρωμιά στο τέλος. Προσπαθήστε να διατηρείτε στο σπίτι σας έστω σε ένα επίπεδο καθαριότητας, προκειμένου να μη χρειαστεί να το επαναφέρετε στην τάξη όλο από την αρχή.

  • Φτιάξτε λίστα

Μοιραία, κλείνουμε με τον ίδιο τρόπο που αρχίσαμε αυτό το δεκάλογο της καθαριότητας, αφού όλα οδηγούν στη σοφή ρήση ότι «δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο»! Οργανώστε, λοιπόν, τις δουλειές του σπιτιού σας σε λίστες και μοιράστε τες σε όλα τα μέλη του νοικοκυριού. Καταμερίστε τις εργασίες που πρέπει να γίνουν, σε ημερήσια, εβδομαδιαία και μηνιαία βάση, βάζοντάς τους όλους στο… παιχνίδι!