Της Αναστασίας Σπύρτου

Η χρήση της ηλεκτρικής σκούπας στην καθαριότητα του χώρου αποτελεί μια σωτήρια και σχεδόν πανεύκολη λύση. Ή μήπως όχι…;!

Όπως αποδεικνύεται στην πράξη, η λάθος χρήση της ηλεκτρικής σκούπας με «αθώα» κατά τα φαινόμενα λάθη, μπορεί να την οδηγήσει στην καλύτερη των περιπτώσεων σε επισκευή και στη χειρότερη στα σκουπίδια. Παρακάτω ακολουθούν τα πιο κοινότυπα λάθη, που παρατηρούνται κατά τη χρήση μιας ηλεκτρικής σκούπας, αλλά και χρήσιμες συμβουλές για τη διατήρησή της στην καλύτερη δυνατή κατάσταση για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Χρήση για ρούφηγμα σκόνης σε μορφή πούδρας

 

Αποτελεί, ίσως, την πιο συχνή αιτία βλάβης μιας ηλεκτρικής σκούπας, ειδικά όταν πρόκειται για ρούφηγμα μαγειρικής σόδας από στρώματα και χαλιά, που την έχουμε απλώσει, προηγουμένως, με σκοπό την αφαίρεση λεκέδων ή το φρεσκάρισμά τους. Πράγμα, που ισχύει και για όλες τις υπόλοιπες σκόνες παρόμοιας υφής, που χρησιμοποιούνται για παρεμφερείς λόγους. Αυτό συμβαίνει για δύο πολύ σημαντικούς λόγους: α) πρόκειται για πούδρες που αποτελούνται από πολύ μικρούς κόκκους σκόνης, οι οποίοι θα προκαλέσουν βούλωμα του φίλτρου και μπλοκάρισμα άλλων τμημάτων της συσκευής και β) ορισμένες μάρκες σκόνης χαλιών είναι στην πραγματικότητα όξινες, γεγονός που μπορεί να βλάψει τα φίλτρα (και ορισμένες ίνες χαλιών) με την πάροδο του χρόνου. Αντίθετα, δε ισχύει το ίδιο, για τον καθαρισμό μετά την παραλία, αφού μπορούμε να ρουφήξουμε σχετικά άφοβα, μικρές ποσότητες άμμου που έχουν ξεμείνει.

Χρήση για ρούφηγμα νερού

Παρόλο που γνωρίζουμε ότι δεν έχουν σχεδιαστεί όλες οι ηλεκτρικές σκούπες για να ρουφάνε νερό, κάνουμε συχνά το λάθος να τις περνάμε πάνω από μικρές ποσότητες, υποθέτοντας ότι είναι πολύ λίγο για να αποβεί μοιραίο. Εντούτοις, το πρόβλημα είναι ότι η υγρασία θα συγκεντρωθεί μέσα στη σκούπα, με αποτέλεσμα η βρωμιά και τα χνούδια να κολλήσουν και να βουλώσουν το μηχάνημα, πράγμα που θα οδηγήσει σε ασθενέστερη αναρρόφηση.

Αποκλειστική χρήση μόνο της ηλεκτρικής σκούπας

Παρά τη μεγάλη εμπιστοσύνη που δείχνουμε στην ηλεκτρική μας σκούπα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν μπορεί να κάνει τα πάντα! Έχει σχεδιαστεί για να μαζεύει τρίχες, σκόνη, βρωμιά, γρασίδι κι όχι κάλτσες, πετσέτες και άλλα παρόμοια! Επιπλέον, συνδετήρες, νομίσματα, λαστιχάκια κι άλλα μικροαντικείμενα, θα πρέπει να μαζεύονται δια χειρός από το πάτωμα, πριν τον καθαρισμό με τη χρήση της ηλεκτρικής σκούπας. Μόνο κάποια μικροσκοπικά κομμάτια γυαλιού θα μπορούσαν να ρουφηχτούν από αυτή. Ωστόσο θα πρέπει να προσέξουμε, κατά τη διαδικασία, τον ήχο που βγάζει, ώστε να μην αντιμετωπίσουμε δυσάρεστες εκπλήξεις.

Μη καθαρισμός κι αντικατάσταση φίλτρων

Ας είμαστε ειλικρινής… Πότε ήταν η τελευταία φορά που καθαρίσατε το φίλτρο σας; Μάλλον πάει καιρός από τότε… Πράγμα καθόλου σπάνιο να συμβαίνει, εντούτοις πολύ σημαντικό για τη λειτουργία του.  Το πλύσιμο τους θα διατηρήσει την ισχύ αναρρόφησης της ηλεκτρικής σας σκούπας και θα βοηθήσει το σπίτι σας να μυρίζει καθαριότητα. Τα φίλτρα μπορούν πραγματικά να παγιδεύσουν τις μυρωδιές και να τις εξαπλώσουν σε όλο το σπίτι, όταν δεν συντηρούνται. Συνίσταται ο καθαρισμός τους μία φορά το μήνα και η αντικατάσταση της σακούλας, αν διαθέτετε τέτοιο μοντέλο ηλεκτρικής, κάθε δύο έως τέσσερις μήνες.

Μη αφαίρεση τριχών από το πέλμα της σκούπας

Ανθρώπινα μαλλιά, τρίχες κατοικίδιων, χνούδια, κορδόνια—όλα αυτά τυλίγονται γύρω από τους κυλίνδρους στο πέλμα της σκούπας και μπορούν να αποδυναμώσουν σοβαρά την αναρρόφησή της, αν αφήσετε την κατάσταση να ξεφύγει από τον έλεγχο. Ακολουθήστε το εγχειρίδιο της συσκευής σας, αλλά πολλές εκδόσεις θα σας επιτρέψουν να σύρετε τον κύλινδρο της βούρτσας προς τα έξω, ώστε να είναι πιο εύκολο να τραβήξετε τις συσσωρευμένες τρίχες. Άλλα μοντέλα, πάλι, ενδέχεται να απαιτούν να τις απομακρύνετε κόβοντάς τες προσεκτικά με τη βοήθεια ενός ψαλιδιού.