Της Αναστασίας Σπύρτου

 

Τί αποφεύγουν οι επαγγελματίες της καθαριότητας να έχουν στο σπίτι τους

 

Ένα καθαρό σπίτι μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη υγεία, ενισχύοντας την πνευματική, φυσική και ψυχολογική σας κατάσταση. Ωστόσο, η σχέση σας με την καθαριότητα μπορεί να μετατραπεί σε αγγαρεία, ειδικά αν ξοδεύετε ώρες τρίβοντας, ξεσκονίζοντας και βάζοντας ηλεκτρική για να καταλήξει το σπίτι σας να δείχνει και πάλι βρώμικο, μόλις μια μέρα μετά. Παρ΄ όλα αυτά, υπάρχουν τρόποι να συντομεύσετε τη ρουτίνα καθαρισμού κι αυτό, εν πολλοίς, εξαρτάται κι από τα πράγματα που κρατάτε στο σπίτι σας.

Παρακάτω ακολουθεί λίστα με αντικείμενα τα οποία οι επαγγελματίες καθαριστές αποφεύγουν να διατηρούν στην οικία τους, προκειμένου να μειώνουν το χρόνο καθαριότητά της.

Λευκά έπιπλα και διακοσμητικά

Αν και τα λευκά έπιπλα μπορούν να προσδώσουν ένα εκλεπτυσμένο στυλ και μια μοντέρνα εικόνα σε ένα σπίτι, εντούτοις πολλοί επαγγελματίες της καθαριότητας τα αποφεύγουν για να γλιτώσουν μια πιθανή ταλαιπωρία. Οτιδήποτε λευκό μπορεί να δείχνει πολύ πιο βρώμικο και να απαιτεί πολύ περισσότερο καθαρισμό, κι αυτό με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε πιο γρήγορη φθορά των αντικειμένων.

Μαύρα έπιπλα και σχεδιαστικές πινελιές

Τα μαύρα έπιπλα και οι σκούρες πινελιές σ’ ένα χώρο, αποτελούν μια ακόμη συνηθισμένη επιλογή για την επίτευξη μιας κομψής και μοντέρνας εικόνας. Από την άλλη πλευρά, αποτελούν ένα μοναδικό «καμβά», που αναδεικνύει την παραμικρή γρατζουνιά, δαχτυλιά ή λαδιά. Συνεπώς, οι γνώστες του αντικειμένου προτείνουν την επιλογή μιας ενδιάμεσης κατάστασης σχετικά με την επίπλωση του χώρου σε χρωματικές αποχρώσεις του γκρι ή του μπεζ.

Πληθώρα μικροαντικειμένων

Είναι κοινώς παραδεκτό ότι κορνίζες, κεριά, συλλεκτικά αντικείμενα, ενθύμια και διάφορα άλλα μπιχλιμπίδια, που διακοσμούν έναν εσωτερικό χώρο, μπορούν να προκαλέσουν τρομερό πονοκέφαλο, όταν έρχεται η στιγμή της καθαριότητας, καθώς αποτελούν πηγή αταξίας και μαγνήτες σκόνης! Η καλύτερη λύση είναι η τοποθέτησή τους σε κλειστές βιτρίνες, που θα εμποδίζουν την άμεση επαφή τους με τον αέρα, που κυκλοφορεί στην ατμόσφαιρα κι εμπεριέχει υψηλά επίπεδα σκόνης.

Χαλιά στο μπάνιο

Η τοποθέτηση χαλιών στους χώρους υγιεινής θεωρείται, πια, μια ξεπερασμένη συνήθεια. Αν μη τι άλλο, το πατάκι γύρω από τη λεκάνη θα πρέπει να αποτελεί παρελθόν από κάθε σπίτι! Καθότι δεν είναι μόνο ανθυγιεινό, αλλά αποτελεί κι εστία αναπαραγωγής βακτηρίων και μούχλας κι είναι εύκολο να φθαρεί.

Λευκές φλοκάτες

Όπως τα λευκά έπιπλα, έτσι και τα λευκά χαλιά είναι πολύ δύσκολο να διατηρήσουν το χρώμα τους. Όταν, δε, είναι και μαλλιαρά, τότε η αφαίρεση των λεκέδων, γίνεται μια ακόμη πιο δύσκολη υπόθεση. Επιπλέον, μπορούν να μετατραπούν σε «κρυψώνες» κοσμημάτων ή άλλων μικρών αντικειμένων με κίνδυνο αυτά να ρουφηχτούν, κατά λάθος, από μια ηλεκτρική σκούπα!

Λευκά πλακάκια

Αν κι ένα λευκό πάτωμα μπορεί να φαίνεται ελκυστικό, εντούτοις η διατήρησή του σε υψηλά επίπεδα καθαρότητας επί καθημερινής βάσης αποτελεί μεγάλη πρόκληση. Οι επαγγελματίες συνιστούν να αποφεύγεται, καθώς πάνω του γίνεται ορατή κάθε τρίχα και βρωμιά, ενώ δεν διατηρείται καθαρό για πολύ.

Γυάλινη πόρτα στο ντους

Άλλο ένα δίλημμα, που πρέπει να αποφύγετε, όσον αφορά την καθαριότητα του μπάνιου, είναι η τοποθέτηση συρόμενης πόρτας με τζάμι στο χώρο του ντους. Γιατί μπορεί, από τη μια, να σας εξοικονομεί χώρο και να εμποδίζει τη διαρροή νερού, από την άλλη, όμως, καθιστά τον καθαρισμό της μια τρομερά δύσκολη διαδικασία, συσσωρεύοντας, παράλληλα, μούχλα και άλατα.

Μαρμάρινοι πάγκοι

Μπορεί οι μαρμάρινοι πάγκοι να παρουσιάζουν πολύ μεγάλη ζήτηση στο σχεδιασμό μιας κουζίνας, η καθαριότητά τους, ωστόσο, αποτελεί πρόκληση. Κι αυτό γιατί, σε αντίθεση με άλλα υλικά, το μάρμαρο είναι ευαίσθητο και πορώδες, πράγμα που το καθιστά πιο επιρρεπές σε γρατζουνιές, λεκέδες και φθορά. Αν λεκιάσει, δε, ή αποχρωματιστεί, τότε είναι ιδιαιτέρα ακριβή και η αντικατάστασή του. Μια αξιόπιστη εναλλακτική αποτελούν οι πάγκοι από laminate, οι οποίοι είναι και πολύ ευκολότεροι στον καθαρισμό και πιο οικονομικοί.

Μαξιλάρια, ριχτάρια, κουβέρτες από ψεύτικη γούνα

Mπορεί η ψεύτικη γούνα να είναι μαλακή, ζεστή και γενικά ένας ωραίος τύπος υλικού για να χουχουλιάσει κανείς μέσα της, ωστόσο μπορεί να αποδειχθεί αρκετά δύσκολη στην καθαριότητα. Κυρίως, γιατί συσσωρεύει εύκολα σκόνη και άλλα υπολείμματα, όπως ψίχουλα φαγητού, τρίχωμα κατοικίδιων, ανθρώπινες τρίχες και σωματίδια σκόνης, που κολλάνε ανάμεσα στις ίνες και δεν ξεκολλάνε εύκολα ακόμα κι αν τις πλύνεις.