Της Αναστασίας Σπύρτου

 

Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από ένα καθαρό σπίτι με υγιεινές συνθήκες διαμονής, μακριά από μικρόβια και συσσωρευμένη σκόνη. Ωστόσο θα πρέπει να έχουμε, πάντα, υπόψιν μας ότι δεν είναι όλοι οι τρόποι καθαρισμού απαραίτητα σωστοί.

Παρακάτω ακολουθούν ορισμένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που πρέπει να αποφύγετε, κατά τη διάρκεια της ρουτίνας καθαριότητας, καθώς μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία σας.

  • Έλλειψη αερισμού κατά τον καθαρισμό

Ο σωστός αερισμός αποτελεί το «κλειδί» για έναν ασφαλή καθαρισμό της οικίας σας. Επομένως, χωρίς επαρκή ροή αέρα, οι αναθυμιάσεις από τα καθαριστικά μπορούν να συσσωρευτούν, αυξάνοντας μοιραία και τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία.  Ο πιο εύκολος τρόπος για να το αντιμετωπίσετε είναι να αφήσετε ανοιχτά παράθυρα ή να λειτουργεί ο απορροφητήρας για την κυκλοφορία του καθαρού αέρα.

  • Ανάμειξη ορισμένων χημικών καθαριστικών

Ο βασικός κανόνας λέει ότι δεν αναμειγνύουμε ποτέ καθαριστικά προϊόντα, καθώς πρόκειται για έναν από τους βασικούς «εχθρούς» της υγείας μας, που μπορεί να αποβεί ακόμη και μοιραίο. Επί παραδείγματι, δεν πρέπει ποτέ να αναμειγνύετε χλωρίνη με αμμωνία, καθώς αυτό θα δημιουργήσει μια επικίνδυνη χημική αντίδραση. Σε κάθε τέτοια περίπτωση, μια από τις πρώτες ενδείξεις κινδύνου είναι η ναυτία και η γενική αδιαθεσία.

  • Ανεπαρκής καθαρισμός περιοχών που χρησιμοποιούνται αρκετά

Η παραμέληση ορισμένων χώρων του σπιτιού, όπως το μπάνιο ή η κουζίνα, για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία σας. Πιο συγκεκριμένα, ο πάγκος της κουζίνας, οι επιφάνειες του μπάνιου, αλλά και ο κάδος απορριμμάτων πρέπει να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται τακτικά, ώστε να αποφεύγεται η εξάπλωση βακτηρίων και μικροβίων.

  • Λανθασμένη αραίωση των προϊόντων καθαρισμού

Η μη τήρηση των οδηγιών του κατασκευαστή σχετικά με την αραίωση των καθαριστικών διαλυμάτων μπορεί να οδηγήσει είτε σε υπερβολικά ισχυρά είτε σε υπερβολικά αραιά διαλύματα. Ένα υπερβολικά συμπυκνωμένο διάλυμα, ειδικά, μπορεί να αφήσει υπολείμματα, που ερεθίζουν το δέρμα, τα μάτια ή το αναπνευστικό σύστημα.

  • Διασταυρούμενη μόλυνση σφουγγαριών

Ένα από τα πλέον κοινότυπα λάθη είναι η χρήση των ίδιων σφουγγαριών σε διαφορετικές περιοχές του σπιτιού σας. Πρόκειται για μια ιδιαιτέρως βλαβερή συνήθεια, καθώς μπορεί να διασπείρει βακτήρια και μικρόβια. Αυτό που συνιστάται είναι η χρήση ξεχωριστών πανιών με κωδικοποίηση χρώματος για διαφορετικές περιοχές για να αποφευχθεί η διασταυρούμενη μόλυνση.

  • Μη καθαρισμός εστιών μικροβίων

Οι συχνά αγγιζόμενες επιφάνειες είναι αυτές που τείνουν να συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο αριθμό μικροβίων. Σε αυτές συγκαταλέγονται τα πόμολα, οι διακόπτες, και τα τηλεκοντρόλ. Πιο συγκεκριμένα, μελέτες δείχνουν ότι ένα πόμολο μπορεί να φιλοξενήσει από 1.000 έως και 10.000 βακτήρια ανά τετραγωνικό εκατοστό. Συνεπώς, η παράληψή τους, κατά τον καθαρισμό, μπορεί να τα μετατρέψει σε σημεία μετάδοσης παθογόνων μικροοργανισμών και αιτία ασθενειών.

  • Υπερβολική χρήση καθαριστικών

Η υπέρμετρη χρήση καθαριστικών προϊόντων μπορεί να προκαλέσει μια συσσώρευση που όχι μόνο προσελκύει τη σκόνη, αλλά μπορεί να οδηγήσει και σε περιττή έκθεση σε χημικές ουσίες. Κάποια συνήθη παραδείγματα είναι η υπερβολική χρήση γυαλιστικών επίπλων και καθαριστικών δαπέδου. Και στις δύο περιπτώσεις μπορεί να δημιουργηθούν στρώματα σκόνης, που προσελκύουν ακόμη περισσότερη βρωμιά.

  • Παραμέληση των φίλτρων αέρα

Λόγω του ότι τα φίλτρα αέρα που βρίσκονται τοποθετημένα σε διάφορα σημεία ενός σπιτιού, όπως στον απορροφητήρα ή στο σύστημα εξαερισμού, συνήθως, δεν ειδοποιούν με κάποιο τρόπο ότι χρειάζονται καθαριότητα ή αλλαγή, τα αγνοούμε συστηματικά. Είναι σημαντικό να καθαρίζετε τα φίλτρα σας τακτικά και να τα αντικαθιστάτε, συχνά, προκειμένου να αποτρέψετε την κυκλοφορία του βρώμικου αέρα στο σπίτι σας, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει μέχρι και αναπνευστικά προβλήματα.