oruzomiloi-aksiou
Η Ευρωκαθαριστική ανακοινώνει την έναρξη συνεργασίας με την εταιρία “Ορυζόμυλοι Αξιού”. Η εταιρία μας ανέλαβε την συντήρηση των εγκαταστάσεων στην Χαλάστρα.

Η ιστορία της εταιρία “Ορυζόμυλοι Αξιού” ξεκινά το 1949 με το σχέδιο MARCHAL στην Ελλάδα και την πειραματική καλλιέργεια ρυζιού στη χώρα μας. Ο ιδρυτής της εταιρίας Γρηγόριος Γρ. Τσιότσκας ξεκινά –εθελοντικά- την πρώτη καλλιέργεια ρυζιού στη Ελλάδα. Μετά την πρώτη συγκομιδή συνειδητοποιούν ότι, το ρύζι χρειάζεται περαιτέρω επεξεργασία πριν καταναλωθεί και έτσι παραγγέλλει τα μηχανήματα για να ξεκινήσει την παραγωγική διαδικασία καθαρισμού του.

Το 1953, μετά από προσπάθειες ετών, ξεκινά τον καθαρισμό –επεξεργασία- ρυζιού, προς διάθεση στην κατανάλωση. Ωστόσο, παραμένει παραγωγός ρυζιού και το Υπουργείο Γεωργίας τον στέλνει –δημοσία δαπάνη- στην Ιταλία, για καλύτερη εκπαίδευση στην σπορά και μεταφύτευση ρυζιού, ούτως ώστε να μοιραστεί ακολούθως την γνώση του αυτή με άλλους Έλληνες παραγωγούς. Πρωτοπόρος καλλιεργητής, βραβεύετε επανειλημμένα από το Υπουργείο Γεωργίας, για τις ποικιλίες ρυζιού που καλλιεργεί και εκθέτει , στις Διεθνείς Εκθέσεις Θεσσαλονίκης των ετών 1952, 1953 και 1960.

Το 1955, η εταιρεία περνά πλέον στην δεύτερη γενιά, στον υιό του Φιλοκτήμων Γρ. Τσιότσκα, ο οποίος, συνεχίζει την καλλιέργεια ρυζιού, αλλά επικεντρώνεται στην επεξεργασία και εμπορία αυτού. Έτσι το 1967, μεταφέρει τον ορυζόμυλο σε νέες εγκαταστάσεις, το 1975 επεκτείνει την παραγωγή του εργοστασίου με την κατασκευή μονάδας παραγωγής Parboiled ρυζιού, το 1978 εγκαθιστά νέο σύγχρονο ορυζόμυλο Ιαπωνικής κατασκευής, το 1988 εγκαθιστά 2ο ορυζόμυλο αποκλειστικά για επεξεργασία PARBOILED ρυζιού, καθώς επίσης και την πρώτη ιδιωτική μονάδα ξήρανσης και αποθήκευσης ρυζιού σε κάθετες αποθήκες –Silos- στην Ελλάδα.

Το 2003, η εταιρεία περνά στην τρίτη γενεά της οικογένειας Τσιότσκα και εκσυγχρονίζει το μηχανολογικό της εξοπλισμό, με νέα μηχανήματα αυξημένης δυναμικότητας λευκού ρυζιού (2007), και την κατασκευή το 2010 νέας μονάδας, συσκευασίας και οικολογικής απεντόμωσης ρυζιού (χωρίς χημικά παρασκευάσματα).