Γενικός καθαρισμός 1ου Πυροσβεστικού Σταθμού
pic-0-normΗ ΕΥΡΩΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΗ ανέλαβε και ολοκλήρωσε με απόλυτη επιτυχία τον γενικό καθαρισμό του 1ου Πυροσβεστικού Σταθμού επί της οδού Ολυμπιάδος.

Ο καθαρισμός διήρκησε σχεδόν ένα μήνα, πραγματοποιήθηκε σε τρεις φάσεις και απασχολήθηκαν περισσότεροι από 30 εργαζόμενοι της εταιρίας μας.

Οι χώροι του νέου πυροσβεστικού σταθμού παραδόθηκαν από την εταιρία μας και μέσα στις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθούν τα επίσημα εγκαίνια.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας voria.gr…

“Ύστερα από καθυστέρηση τριών ετών, ο 1ος Πυροσβεστικός Σταθμός Θεσσαλονίκης επί της οδού Ολυμπιάδος, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ξεπερνώντας αρχαιολογικά, αποχετευτικά και ιδιοκτησιακά προβλήματα, φαίνεται πως είναι έτοιμος για εγκαίνια, πιθανότατα στο πλαίσιο της 79η ΔΕΘ!  
 
Μια συγκυρία παραγόντων πήγε πίσω την, προγραμματισμένη για το 2011, παράδοση του έργου με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί το ελληνικό δημόσιο με επιπλέον έξοδα για τη στέγαση της παραπάνω υπηρεσίας σε ενοικιαζόμενο χώρο.  
 
Συνολικά 7 νέες εγκαταστάσεις του ΠΣ- απ’ τις οποίες οι 6 έχουν ήδη παραδοθεί-  υλοποιήθηκαν μέσω της πρώτης σύμβασης Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), με  συνολικό προϋπολογισμό περί τα  11 εκατ. ευρώ , από την κοινοπραξία Γαντζούλας ΑΤΕΕ και ΤΡΙΚΑΤ ΑΤΕΕ. Τελευταίος παραδίδεται ο 1ος πυροσβεστικός σταθμός Θεσσαλονίκης. που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ολυμπιάδος και Αγίου Δημητρίου, και  κόστισε γύρω στο 1,5 εκατ. ευρώ. Η θεμελίωση έγινε τον Ιούνιο 2010, η ανέγερση ξεκίνησε το 2011.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, ένα χρόνο αργότερα προέκυψε το πρόβλημα σύνδεσης του κτηρίου με τον κεντρικό αποχετευτικό αγωγό, της οδού Ολυμπιάδος, λόγω υψομετρικής διαφοράς και με έξοδα της κοινοπραξίας έγινε έργο αποκατάστασης του δικτύου, που ολοκληρώθηκε το 2012, από την Εταιρεία Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ). Επίσης άλλαξε η χρήση για τη θέρμανση (από πετρέλαιο σε αέριο). Μετά η παράδοση του πυροσβεστικού σταθμού κόλλησε και πάλι, σε διαδικαστικά ζητήματα, για τουλάχιστον δύο χρόνια. 
 
Το κτήριο συνορεύει με τμήμα του ανατολικού βυζαντινού τείχους που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αγίου Δημητρίου και Ολυμπιάδος και η αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία ζήτησε να διατηρηθεί μια κενή ζώνη σε απόσταση 10 μέτρων από το μνημείο. Έτσι, δεν μπόρεσε να εκτελεστεί η σύμβαση και η μελέτη για την περίφραξη η οποία τελικά δεν έγινε, παρά μόνο τοποθετήθηκε μια μπάρα για την είσοδο των οχημάτων.
 
Επίσης ο ιδιοκτήτης παρακείμενου γραφείου κηδειών φέρεται να διεκδικεί τμήμα του οικοπέδου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, που οδηγεί στον οδό Αγίου Δημητρίου.
 
Τα προβλήματα φαίνεται πως ξεπεράστηκαν απότομα. Τον περασμένο Ιούλιο, ο γ. γραμματέας Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος, σε συνάντηση του με τη διοίκηση του ΠΣ στη Βόρεια Ελλάδα, ανακοίνωσε χρονοδιάγραμμα παράδοσης του πρώτου πυροσβεστικού σταθμού Θεσσαλονίκης, μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. 
 
Πρόσφατα, εγκρίθηκε μόνιμη παροχή ρεύματος από τη ΔΕΗ και αναμένεται το πιστοποιητικό καλής λειτουργίας από ανεξάρτητο φορέα – την αγγλική  εταιρεία ATKINS που ορίστηκε απ’ την χρηματοδότρια Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για να επιβλέπει το έργο. Με την παράδοση του κτηρίου αλλάζει ο φορέας διαχείρισης και η εταιρεία «Κτιριακές Λύσεις Α.Ε» αναλαμβάνει τη συντήρηση του κτηρίου για τα επόμενα 25 χρόνια. Η κυριότητα ανήκει στον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων (ΟΣΚ).
 
Τελευταία, στο χώρο του σταθμού καταγράφεται κινητικότητα. Το κτήριο ξαναβάφτηκε από την αρχή, ανανεώθηκε μέρος του εξοπλισμού και έγινε γενική καθαριότητα από συνεργείο καθαρισμού. Τοποθετήθηκε η  φωτεινή επιγραφή  «1ος Πυροσβεστικός Σταθμός Θεσσαλονίκης» στην πρόσοψη ενώ γίνονται εργασίες περιποίησης του περιβάλλοντα χώρου, πριν να αφαιρεθούν οι λαμαρίνες που οριοθετούν το εργοτάξιο. Η παράδοση του έργου ακολουθεί”.