Της Αναστασίας Σπύρτου

Με τις συνθήκες διαβίωσης να έχουν δυσκολέψει αισθητά στη χώρα μας, κρίνεται απαραίτητη τώρα, περισσότερο από ποτέ, η προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας με απώτερο σκοπό τη μέγιστη εξοικονόμηση χρημάτων.

Ακολουθούν χρηστικές συμβουλές, που θα σας βοηθήσουν να κινηθείτε αποτελεσματικά προς αυτή την κατεύθυνση αλλά θα έχουν και θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον:

 1. Αντικαταστήστε όλες τις λάμπες πυρακτώσεως, που βρίσκονται στο χώρο σας, με λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας τύπου led.
 2. Κλείνετε την τηλεόραση, το στερεοφωνικό και γενικότερα όλες τις ηλεκτρικές συσκευές από τον κεντρικό διακόπτη, χωρίς να τις αφήνετε σε κατάσταση αναμονής. Με τον τρόπο αυτό, θα επιτύχετε ετήσια χρηματική εξοικονόμηση περί των 30€, καθώς και μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 300 κιλά.
 3. Η σωστή μόνωση του σπιτιού εξασφαλίζει δροσιά το καλοκαίρι και ζέστη το χειμώνα, αποφεύγοντας την υπέρμετρη χρήση ηλεκτρικού καλοριφέρ ή σόμπας. Με την τοποθέτηση, δε, διπλών τζαμιών εξοικονομείτε το 10% του συνολικού κόστους του λογαριασμού της θέρμανσης. Αν αυτά έχουν, επιπλέον, και θερμοδιακοπή χαμηλής εκπομπής, η εξοικονόμηση μπορεί να φτάσει το 20-30%.
 4. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, προτιμήστε τη χρήση ανεμιστήρα για να δροσιστείτε, αποφεύγοντας το κλιματιστικό. Έτσι, μέσα σε 30 μόνο ημέρες θα εξοικονομήσετε περίπου 60€ σε συνδυασμό με μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 600-700 κιλά.
 5. Τοποθετήστε ηλιακό θερμοσίφωνα για να επιτύχετε εξοικονόμηση, τουλάχιστον, 150€ το χρόνο και 1,5 τόνου διοξειδίου του άνθρακα, ενώ μια καλή λύση αποτελεί κι η εγκατάσταση στην ταράτσα σας ενός φωτοβολταϊκού συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
 6. Μαγειρεύετε «έξυπνα» σε σκεύη, που εφαρμόζουν πλήρως στις εστίες και με το καπάκι κλειστό. Αν η βάση του σκεύους είναι 1-2 εκατοστά μικρότερη από την εστία, έχει ως αποτέλεσμα να σπαταλάτε 20-30% περισσότερη ενέργεια. Κλείνετε το μάτι της κουζίνας, δέκα λεπτά πριν ετοιμαστεί το φαγητό, ενώ κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, μην ανοίγετε άσκοπα την πόρτα του φούρνου, γιατί κάθε φορά, που το κάνετε, χάνεται το 20% της θερμότητας.
 7. Αφήστε τα λερωμένα πιάτα και σκεύη να μουλιάσουν, αντί να απομακρύνετε τα αποφάγια κάτω από το τρεχούμενο νερό της βρύσης. Χρησιμοποιήστε το πλυντήριο πιάτων, μόνο όταν έχει γεμίσει πλήρως.
 1. Μην σπαταλάτε νερό, για να ξεπαγώσετε το κρέας ή άλλα παγωμένα τρόφιμα, αλλά ξεπαγώστε τα, σταδιακά, τοποθετώντας τα στη συντήρηση του ψυγείου από το προηγούμενο βράδυ κι αφήνοντάς τα στη συνέχεια, για λίγο, εκτός.
 2. Χαμηλώστε τη θερμοκρασία πλύσης στο πλυντήριο ρούχων και πλένετε μόνο, όταν ο κάδος είναι γεμάτος, ώστε να επιτύχετε εξοικονόμηση ενέργειας κατά 30%-50% ανά πλύση.
 3. Μη ξεχνάτε να βγάζετε τους φορτιστές από την πρίζα, μετά από κάθε χρήση, αφού ο κάθε ένας τους (κινητού, ασύρματου τηλεφώνου ή άλλων ηλεκτρονικών συσκευών), ειδικά αν είναι παλαιού τύπου, μπορεί να κοστίζει 2-3€ το χρόνο και η χρήση του να συνεπάγεται με έκλυση 20-30 κιλών διοξειδίου του άνθρακα.
 4. Όσον αφορά τα συστήματα υπολογιστών, η ιδανικότερη επιλογή είναι αυτή του φορητού, αφού καταναλώνει έως και 93% λιγότερη ενέργεια από τους σταθερούς. Αν, πάλι, διαθέτετε επιτραπέζιο με ξεχωριστή οθόνη, την κλείνετε πάντα από τον κεντρικό διακόπτη, όπως και όλα τα περιφερειακά συστήματα, όταν δεν τα χρησιμοποιείτε. Αυτό, συνεπάγεται ετήσια εξοικονόμηση περίπου 15-20€ και μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 150-200 κιλά.
 5. Τέλος, όταν αγοράζετε νέες ηλεκτρικές συσκευές, επιλέγετε αυτές με υψηλή ενεργειακή κλάση (Α++, Α+, Α). Ψυγείο: ετήσια εξοικονόμηση 25€ και μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 250 κιλά. Πλυντήριο: ετήσια εξοικονόμηση 3€ και μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 30 κιλά.

Για να δείτε επιπλέον τρόπους εξοικονόμησης νερού, διαβάστε εδώ.