Παράσιτα
Ψύλλοι: Πρόληψη και καταπολέμησηΣτο άρθρο που ακολουθεί, ο υπεύθυνος των υγειονομικών εφαρμογών της εταιρίας μας, Αθανάσιος Καραούλης, καταπιάνεται με το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλά σπίτια και έχει να κάνει με την εμφάνιση ψύλλων. Προτείνει μία σειρά που ενέργειες που πρέπει να γίνουν είτε προληπτικά, είτε για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα όταν παρουσιαστεί.

1.      Οι ψύλλοι εμφανίζονται συνήθως σε χώρους όπου υπάρχουν γάτες, ποντίκια, σταύλοι, συσσωρευμένα χόρτα ή παλιά αντικείμενα. Προσοχή χρειάζεται όταν μεταφέρονται έπιπλα στο σπίτι σας από αποθήκες ή από άλλους χώρους.

2.     Σε περίπτωση εμφάνισης ψύλλων, απαραίτητο είναι να γίνουν οι παρακάτω ενέργειες:

·        Χρήση κτηνιατρικών σκευασμάτων στα κατοικίδια ή στα ζώα της αυλής για προστασία και θεραπεία ψύλλων, προληπτικά ακόμη και αν δεν οφείλεται η παρουσία τους σε αυτά.

·        Τοποθέτηση σιτών στα εξωτερικά κουφώματα και κοπή-κούρεμα γκαζόν.

·        Μεγάλη προσοχή στην μεταφύτευση με κοπριά.

·        Καθαρισμός υπογείου και μείωση της υγρασίας.

·        Προσεκτικό καθάρισμα του σπιτιού, των ξύλινων επίπλων-ντουλαπιών καθώς και υποδημάτων.

·        Έλεγχος και σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα χαλιών, στρωμάτων, κουρτινών, βιβλίων, βαλιτσών και αμέσως μετά αλλαγή της σακούλας της σκούπας.

·        Πλύσιμο κλινοσκεπασμάτων στους 60 βαθμούς.

·        Χρήση κολλητικών ταινιών ή παγίδων με ειδική κόλλα φερομονική για προσέλκυση εντόμων.

·        Επισκευή τυχόν ρωγμών σε κρεβάτια ή πατώματα.

·        Τοποθέτηση των ενδυμάτων σε αεροστεγή σακούλες.

3.     Ο ψεκασμός πραγματοποιείται περίπου σε δύο ώρες, αφού γίνει εκκένωση του χώρου, με ειδική στολή ολόσωμης φόρμας μιας χρήσεως, γαλότσες ή μποτάκια. Γίνεται επιμελώς με δυνατή πίεση, χωρίς κενά, με επιμονή ώστε να καλυφθεί όλο το πάτωμα με νερό και ειδικά πάνω στα έντομα. Το φάρμακο είναι ατοξικό και αφού στεγνώσει είναι ακίνδυνο για παιδιά και ζώα. Έχει όμως έντονη μυρωδιά για καλύτερη αποτελεσματικότητα.

4.     Σε περίπτωση έντονου προβλήματος, συνιστάται τοποθέτηση καπνογόνου σκευάσματος και αεροστεγούς κλεισίματος του χώρου για 4 ώρες.

5.     Προληπτικά, μπορεί να γίνει χρήση ελαίων αρωματικών φυτών με επάλειψη σε ξύλινα έπιπλα ή με την καύση τους στο χώρο για να δημιουργηθεί απώθηση ή και έξοδος από τα πιθανά σημεία που βρίσκονται.

6.     Ζωτικής σημασίας είναι η παρακολούθηση του φαινομένου και εάν χρειαστεί η επανάληψη του ψεκασμού. Θα πρέπει να έχετε υπόψιν ότι οι ψύλλοι έχουν μεγάλο βιολογικό κύκλο και ίσως χρειαστούν να γίνουν πολλές εφαρμογές για το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Αν παρουσιαστεί το πρόβλημα, καλέστε μας για να το αντιμετωπίσουμε άμεσα και αποτελεσματικά…