Με τις εικόνες από το πρόσφατο κύμα κακοκαιρίας να παραμένουν ακόμη νωπές, η πρόληψη αναδεικνύεται ως η πιο σωτήρια λύση για την αποφυγή δυσάρεστων συνεπειών. Ανάμεσα, λοιπόν, στους σοβαρούς κινδύνους, που εγκυμονεί η εκδήλωση τέτοιου είδους ακραίων καιρικών φαινομένων, είναι και η απειλή της ασφάλεια των κτιριακών εγκαταστάσεων.

Της Αναστασίας Σπύρτου

Παρακάτω, ακολουθούν 13 τρόποι αποφυγής σοβαρών βλαβών από επικίνδυνες καιρικές συνθήκες:

1)      Έγκαιρη αποκατάσταση δυσλειτουργικών συστημάτων – μηχανημάτων: Είναι γνωστό ότι η διαιώνιση ενός προβλήματος οδηγεί μαθηματικά στην ολική καταστροφή. Συνεπώς, η διατήρηση μιας δυσλειτουργικής συσκευής θα προκαλέσει, αναπόφευκτα, πολύ μεγαλύτερη ζημιά, ίσως κι ανεπανόρθωτη, αν συμπέσει με την εμφάνιση ψύχους ή συνεχούς χιονόπτωσης. Αυτά τα φαινόμενα μπορούν να οδηγήσουν και σε σοβαρή βλάβη του συστήματος ύδρευσης ενός κτιρίου. Η καλύτερη λύση για την ελαχιστοποίηση ενός τέτοιου κινδύνου, είναι η προετοιμασία για πιθανή εκτεταμένη απώλεια ισχύος ή ενδεχόμενες επιπτώσεις σε ζωτικής σημασίας κτιριακές υποδομές μιας επιχείρησης.

2)      Κατάρτιση σχεδίου: Πριν την έναρξη της νέας σεζόν, οι ιδιοκτήτες και οι διαχειριστές ακινήτων, θα πρέπει να αναπτύξουν ένα πλάνο αντιμετώπισης των επικίνδυνων καιρικών συνθηκών, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν τις ζημιές.

3)      Προσοχή στα δελτία καιρού: Η συστηματική παρακολούθηση των προγνωστικών δελτίων μπορεί να συμβάλλει αισθητά στη διαχείριση μιας ενδεχόμενης κακοκαιρίας και να προστατεύσει από σημαντική πιθανή απώλεια ενεργειακής ισχύος.

4)      Οργάνωση προμηθειών: Συνδυάζοντας την πρόγνωση του καιρού με την απογραφή της αποθήκης μιας εταιρείας, σωτήρια λύση για την αποφυγή σοβαρών εφοδιαστικών προβλημάτων είναι η έγκαιρη απόκτηση προμηθειών σε απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό.

5)      Εξοικονόμηση ενέργειας: Σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις βασίζονται στους διαθέσιμους παρόχους ενέργειας με αποτέλεσμα οι διακοπές στην τροφοδοσία του δικτύου να είναι συχνές, εν μέσω κακοκαιρίας. Για να ελαχιστοποιήσετε τον παραπάνω κίνδυνο, θα πρέπει να βρείτε επιπλέον πηγές ενέργειας, όπως εφεδρικές γεννήτριες, κυψέλες καυσίμων και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας μπαταρίας, με στόχο την απρόσκοπτη λειτουργία της επιχείρησής σας.

6)      Εξασφάλιση της απαραίτητης θερμότητας: Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι συσκευές θέρμανσης χρειάζονται ηλεκτρική ενέργεια για να λειτουργήσουν. Έτσι, το να εξασφαλίσει μια επιχείρηση την απρόσκοπτη θέρμανση του χώρου με την ελάχιστη θερμότητα, που απαιτείται για να λειτουργήσει, αναδεικνύεται σε ζωτικής σημασίας θέμα. Η εσωτερική θερμοκρασία δε θα πρέπει να πέφτει κάτω από τους 4°C, ενώ ιδανικά δε θα πρέπει ποτέ να είναι μικρότερη των 10°C.

7)      Προστασία των σωληνώσεων: Στις περισσότερες κτιριακές εγκαταστάσεις το δίκτυο σωληνώσεων χρησιμοποιείται είτε για να υποστηρίζει τα συστήματα ψύξης και θέρμανσης είτε το αποχετευτικό σύστημα και τα συστήματα πυροπροστασίας. Ανάλογα, λοιπόν, με το είδος λειτουργίας του, τα υγρά που το διατρέχουν ενδέχεται να επηρεαστούν από πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, προκαλώντας βλάβη στην υδρορροή. Το ελαφρύ άνοιγμα της βρύσης μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην αποτροπή της.

8)      Ανάπτυξη αισθητήρων βλάβης: Αποτελεί ένα ακόμη μέτρο προστασίας από κτιριακές ζημιές λόγω κακοκαιρίας. Η συνεχής πρόοδος της τεχνολογίας έχει φτάσει στο σημείο να μας εξασφαλίζει, πλέον, μέσα έγκαιρου εντοπισμού πλημμύρας, φωτιάς ή επικίνδυνης αύξησης της θερμοκρασίας.

9)      Το βάρος στην οροφή! Η συνεχής χιονόπτωση κι ο πάγος μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή ζημιά στην οροφή ενός κτιρίου. Ο προληπτικός έλεγχος, πριν την εκδήλωση τέτοιων φαινομένων, αποτελεί ουσιαστικό βήμα για την αποφυγή βλάβης. Το πλάνο της επιχείρησης θα πρέπει να περιλαμβάνει τέτοιου είδους περιοδικούς ελέγχους, που μπορεί να αποδειχθούν σωτήριοι, ακόμη κι από πιθανή κατάρρευση της στέγης.

10)   Προσοχή στη στεγανοποίηση. Τα κτίρια δεν είναι ποτέ πλήρως στεγανά, καθώς πάντα υπάρχουν μικρά ανοίγματα, που επιτρέπουν τόσο την απώλεια θερμότητας όσο και τη διείσδυση ψυχρού αέρα. Ο εντοπισμός αυτών των σημείων μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή ζημιάς. Μέτρα όπως η επιπρόσθετη μόνωση, η βελτιστοποίηση των στεγανοποιήσεων και η παροχή επιπρόσθετης θερμότητας σε σημεία με εκτεταμένη διείσδυση κρύου αέρα θα βοηθήσουν σημαντικά.

11)   Προστασία από την εισβολή παρασίτων: Η πτώση της θερμοκρασίας αναγκάζει τα διαφόρων ειδών παράσιτα να αναζητούν ένα ζεστό καταφύγιο. Ασφαλίστε κάθε πιθανό σημείο εισόδου τους και σε κάθε περίπτωση, απευθυνθείτε σε κάποιο ειδικό, αν εντοπίσετε, τελικά, παράσιτο στο χώρο σας.

12)   Απομάκρυνση των ελαφρών υλικών: Πολλές φορές, οι ισχυρές καταιγίδες προκαλούν ισχυρούς ανέμους κι αυτοί με τη σειρά τους μπορούν εύκολα να σηκώσουν στον αέρα ελαφριά αντικείμενα ή να προκαλέσουν ζημιές στο εξωτερικό ενός κτιρίου. Αφού εξασφαλίσετε την απομάκρυνσή τους από τον περιβάλλοντα χώρο των εγκαταστάσεών σας, εξετάστε το ενδεχόμενο τοποθέτησης πάνελ στα παράθυρα για προστασία από γειτονικές «απειλές».

Και τέλος,

13)   Προσοχή στην περίμετρο: Αν η επιχείρησή σας πρόκειται να παραμείνει κλειστή για κάποιο χρονικό διάστημα, όπως π.χ. κατά την περίοδο των εορτών, εξασφαλίστε ότι θα μπορείτε να παρακολουθείτε από μακριά της εγκαταστάσεις σας με κάποιο κλειστό κύκλωμα καμερών. Ο διπλός έλεγχος των πεζοδρομίων και της εξώπορτας, καθώς και το κλείδωμα όλων των παραθύρων και κάθε είδους εισόδου αυξάνουν το επίπεδο ασφάλειας του κτιρίου.