Της Αναστασίας Σπύρτου

Οι μέρες για τα Χριστούγεννα μετρούν αντίστροφα και, ήδη, οι πρώτοι στολισμοί αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους. Πριν μπείτε, όμως, σε γιορτινή διάθεση, είναι απαραίτητο να προετοιμάσετε το χώρο σας με τον απαραίτητο καθαρισμό, προκειμένου να υποδεχθείτε την εορταστική περίοδο.

1ο βήμα: τακτοποίηση

Πριν από οτιδήποτε άλλο, το πιο σημαντικό είναι η τακτοποίηση του χώρου και η απομάκρυνση κάθε  περιττού αντικειμένου, ώστε να είναι έτοιμος να υποδεχθεί τον χριστουγεννιάτικο στολισμό. Μαζί με αυτό, είναι ευκαιρία να προχωρήσετε σε ένα γενικό declutter και να αποχωριστείτε όλα εκείνα τα μικροπράγματα με τα οποία μπορεί να είστε συναισθηματικά δ

εμένοι, αλλά μεταξύ μας, σας είναι πλέον άχρηστα.

2ο βήμα: ξεσκόνισμα

Εάν φτάσατε σε αυτό το βήμα, τότε οι χώροι σας θα δείχνουν, σίγουρα, πιο καθαροί αλλά όχι εντελώς. Επιστρατέψτε κάποιο καθαριστικό επιφανειών ή λίγο ζεστό νερό και ξύδι, αν προτιμάτε πιο φυσικούς τρόπους, και περάστε με ένα πανί κάθε γωνιά. Απαλλαγμένοι από κάθε σκόνη, μπορείτε να περάσετε στο πιο διασκεδαστικό κομμάτι της όλης διαδικασίας.

3ο βήμα: επιλογή χώρου

Εφόσον έχετε ξεμπερδέψει από τα βασικά της καθαριότητας, ήρθε η ώρα να αποφασίσετε ποια θα είναι η θέση του δέντρου, επιλέγοντας τόσο με λειτουργικά όσο και με αισθητικά κριτήρια. Αφού καταλήξετε, σκουπίστε, σφουγγαρίστε και κάντε το ίδιο και σε οποιοδήποτε άλλο σημείο τοποθετήσετε επιπλέον στολίδια. Αποθηκεύστε όλα τα διακοσμητικά που θα χρειαστεί να απομακρύνετε, προσωρινά, για να μπουν στη θέση τους τα χριστουγεννιάτικα.

4ο βήμα: δεύτερος γύρος σκουπίσματος

Όταν ολοκληρώσετε τον καθαρισμό, θα διαπιστώσετε ότι το δάπεδό σας έχει γεμίσει από μικρά πράσινα πλαστικά φυλλαράκια και μπόλικη χρυσόσκονη. Ψυχραιμία! Είναι τα υπολείμματα του δέντρου και των στολιδιών, που μόλις κρεμάσατε. Αναπόφευκτα θα πρέπει να σκουπίσετε, ξανά, τόσο για να απομακρύνετε όλα αυτά όσο και για τη σκόνη, που θα αφήσουν οι κούτες που για έναν ολόκληρο χρόνο έμεναν αποθηκευμένες στο πατάρι σας.